• Cart0
  Ialt 0,00 DKK
  Your shopping cart is empty!
  Tax:
  Discount:
  Total:
tirsdag, 26 april 2022 15:25

OPC DA - OPC dataadgang

Skrevet af JHB
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Procesdatafortolkeren

Grundlæggende

Inden for automationsteknologi samles hardwarekomponenter fra en lang række forskellige producenter normalt i et system. Tidligere forfulgte hver producent sin egen måde at videregive procesdata til softwareniveauet. Dette påvirker både den fysiske kommunikationsvej og dataformatet.

Den originale OPC-standard blev introduceret for at undgå denne procesdata Babylon. OPC Fonden, grundlagt i 1996 som en ikke-kommerciel organisation, stod for dette. Medlemmer af OPC Fonden er repræsentanter for førende virksomheder i automationsbranchen.

Målet var at skabe en globalt accepteret standard for kommunikation inden for automationsteknologi.


OPC DA - Klassisk OPC

OPC DA er faktisk ikke en netværksprotokol. OPC DA er dog stadig en vigtig industristandard og kan afhængigt af slutenheden også have kontaktpunkter med netværkskommunikation.

OPC står for OLE for Process Control, hvor OLE er forkortelsen for Object Linking and Embedding. Grundtanken med OLE er den kontrollerede indlejring af dokumenter fra andre applikationer i din egen applikation, for eksempel at indsætte et Excel-dokument i en Word-fil.

Både OLE og OPC er specielt designet til pc'er med Windows-operativsystemer og virker kun på Microsoft-operativsystemer.

OPC-understøttede applikationer kommunikerer ikke direkte med de adresserede slutenheder. I stedet installeres en OPC-server til den tilsvarende slutenhed. OPC-serveren er en softwareproces, der håndterer den producentspecifikke kommunikation med slutenheden i baggrunden - svarende til en driver til hardware på din egen pc. De procesdata, der på denne måde gøres tilgængelige, behandles efter OPC-standarden og overføres til applikationen i en standardiseret form.

Den del af applikationen, der kommunikerer med OPC-serveren, kaldes OPC-klienten.

Følgende eksempel viser adgang til en Wiesemann & Theis Web-IO 12xDigital ved hjælp af en OPC-server:Adgang via OPC

Med den originale OPC-grænseflade skelnes der mellem fire hovedopgaver:

 • Data Access: DA for kort, beskriver udveksling af realtidsdata via OPC.

 • Alarm & Events: AE for kort, bruges til alarm- og hændelseshåndtering.

 • Historisk dataadgang: HDA for kort, gør det muligt at gøre lagrede, historiske værdier og værdiforløb tilgængelige.

 • Dataudveksling: DX for kort, tillader OPC-servere at udveksle data med hinanden.

OPC behandler procesdataene som individuelle dataendepunkter. Et dataendepunkt kan være en målt værdi, en processtatus, en koblingsstatus og meget mere. De enkelte dataendepunkter omtales som elementer. Afhængigt af typen kan emnerne læses eller skrives.

Alle varer har et vare-id, en adresse, der er unik inden for OPC-serveren, dvs. entydig. Hver vare har et ubestemt antal egenskaber eller vareegenskaber, som f.eks B. værdi, kvalitet, tidsstempel mv.

Elementerne kombineres normalt i grupper af OPC-serveren. Dette resulterer i en slags hierarki (OPC-server > OPC-gruppe > OPC-element).

For at give OPC-klienten nem adgang til alle tilgængelige elementer, giver mange OPC-servere OPC-klienten mulighed for at udføre OPC-browsing. OPC-klienten kan bruge dette til at forespørge alle elementer i en slags mappetræstruktur. Her som et eksempel strukturen af ​​elementerne i et W&T Web-IO 2xDigital og et Web-Thermo-Hygrobarometer.Kommunikation mellem OPC klient og OPC server

OPC-klienten kan vælge et undersæt (eller alle) blandt alle de elementer, der tilbydes af OPC-serveren, og kombinere dem i en eller flere grupper. Disse grupper behøver ikke at være identiske med grupperne dannet af OPC-serveren. De valgte varer abonneres derefter på i grupper af OPC-klienten. Det betyder, at OPC-klienten ikke konstant skal forespørge på varernes status, men automatisk informeres af OPC-serveren, hvis en af ​​egenskaberne for en vare ændres. På denne måde aflaster OPC-serveren OPC-klienten og dermed applikationen.


Hvornår giver det mening at arbejde med OPC DA?

Når der skal skabes en fleksibel applikation, der skal udveksle data med hardware fra en lang række producenter uden stor indsats, er OPC den ideelle løsning.

I anvendelser af processtyringsteknologi og proces- og måledatavisualisering er OPC en fin ting, især for brugeren.

På trods af alle fordelene ved OPC-teknologi, bør det ikke lægges skjul på, at programmering af en universel OPC-klientapplikation er en kompleks opgave, der kræver et højt niveau af programmeringskompetence.

Så når det kommer til at lave en speciel applikation til en speciel slutenhed fra en producent, bør du overveje, om det måske ikke er nemmere at bruge den direkte kommunikationsvej, som producenten har leveret.

Læst 228 gange Senest ændret onsdag, 27 april 2022 02:25
Mere i denne kategori: « OPC UA - OPC Unified Architecture

Skriv en kommentar

Til toppen